captcha

Jūsų klausimas priimtas

Konditerijos cechas šakočius kepė iš šilumoje laikytų kiaušinių

Kaišiadorių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) laikinai sustabdė J. Špakauskienės individualios įmonės konditerijos cecho, kepusio šakočius, skruzdėlynus ir sausainius, veiklą.
wikimedia.org nuotr.
wikimedia.org nuotr.

Kaišiadorių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) laikinai sustabdė J. Špakauskienės individualios įmonės konditerijos cecho, kepusio šakočius, skruzdėlynus ir sausainius, veiklą.

Ši įmonė Kaišiadorių VMVT inspektoriams buvo žinoma kaip probleminė, tikrinant jos veiklą jau buvo nustatomi grubūs pažeidimai. Todėl gavus vartotojo skundą, įmonėje atliktas jungtinis šalies ir Kaišiadorių VMVT inspektorių patikrinimas.

Patikrinimo metu nustatyta daug bendrų higienos pažeidimų: neveikė dalis nuotekų sistemos, gamyboje naudotas nešvarus inventorius, žaliavų sandėliavimo patalpose buvo ištrupėjęs tinkas, dalis gamybos ir sandėliavimo patalpų sienų pasidengę pelėsiu, nevalytos vėdinimo įrenginių grotelės ir langų sieteliai.

Šakočių ir skruzdėlynų gaminių receptūrose nebuvo nurodyti naudojamų žaliavų sudedamųjų dalių kiekiai, šiems gaminiams nebuvo parengti technologiniai aprašymai. Gamybos proceso metu karšti skruzdėlyno pusgaminiai, ištraukti iš verdančio aliejaus, buvo dedami į plastmasines, neplautas ir riebaluotas dėžes, sudėtas tiesiog ant grindų. Kepimui naudojamas aliejus dviejuose iš keturių virimo puodų buvo laiku nepakeistas, tamsios spalvos. Apžiūrėjus pagalbines patalpas, rasta dar apie 60 litrų panaudoto, tamsaus aliejaus, išpilstyto į plastmasinius butelius.

Patikrinus gamyboje naudojamų kiaušinių kokybę, laikymo sąlygas, ženklinimą ir atsekamumą, taip pat nustatyta grubių pažeidimų. Kiaušiniai buvo laikomi tiesiog ant grindų, kartoninėse dėžėse, nuo kurių nuplėštos etiketės, patys kiaušiniai nepaženklinti spaudais. Dauguma kiaušinių buvo įskilę, nešvarūs, plautuvė, skirta kiaušiniams plauti, buvo užsikimšusi, be to, akivaizdu, kad kiaušinių buvo neįmanoma nuplauti dėl pažeistų lukštų. Tokių kiaušinių rasta ir šaldytuvuose, kuriuose neuždengtuose induose laikytos atskirtos kiaušinių frakcijos (tryniai ir baltymai). Kiti neženklinti, įskilę ir nešvarūs kiaušiniai buvo laikomi žaliavų sandėlyje, kuriame užfiksuota 26 laipsnių temperatūra. Įmonės savininkė tikrintojams pateikė kiaušinių įsigijimo dokumentus, tačiau jų nebuvo galima susieti su ceche rastais neženklintais produktais.

„Šis konditerijos cechas priskirtas padidintos rizikos įmonių grupei ir bus tikrinamas dažniau. Įmonės gamybinės patalpos nėra blogos būklės, sausainių cechas įrengtas naujai, pagal šiuolaikines technologijas, tiesiog trūksta tvarkos. Akivaizdu, kad įmonėje labai rūpinamasi, kaip padidinti gamybos apimtis, bet pamirštama pasidomėti būtina higiena ir žmonių darbo sąlygomis. Gamyboje naudoti suskilusius, neaiškios kilmės kiaušinius labai rizikinga, mikrobais galima užteršti kitus produktus ir gaminius. Nustebino, kad atsakingi administracijos darbuotojai tiek mažai dėmesio skiria maisto saugai, žaliavų, gamybos procesų, higienos reikalavimų ir gatavos produkcijos savikontrolei“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Įvertinus tai, kad J. Špakauskienės įmonės administracija nepadarė reikiamų išvadų po ankstesnio Kaišiadorių VMVT patikrinimo ir grubūs pažeidimai pasikartojo, šio konditerijos cecho veikla laikinai sustabdyta. Įmonei nurodyta pašalinti nustatytus trūkumus, kurie gali kelti pavojų atsirasti kryžminei taršai, taip pat įgyvendinti asmens higienai ir darbo rūbams keliamus reikalavimus.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...