captcha

Jūsų klausimas priimtas

Panikuoti neverta – lietuviškiems rūkytiems lašiniams, dešrai ar žuviai nieko negresia

Lietuvos žiniasklaidos priemones trečiadienį apskriejo informacija, jog Europos Komisijos priimti teisės aktai sunaikins lietuvių ir kitų Europos tautų tradiciją medienos dūmais rūkyti dešras, kumpius, lašinius ar žuvį.
Kaip pranešė dienraštis „Lietuvos žinios”, nuo rugsėjo rūkyti produktai Europos Sąjungoje bus priskiriami prie pavojingų sveikatai. Tikėtina, kad dėl to bankrutuos ne viena kulinarinio paveldo produkciją gaminanti įmonė.
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Lietuvos žiniasklaidos priemones trečiadienį apskriejo informacija, jog Europos Komisijos priimti teisės aktai sunaikins lietuvių ir kitų Europos tautų tradiciją medienos dūmais rūkyti dešras, kumpius, lašinius ar žuvį.

Kaip pranešė dienraštis „Lietuvos žinios”, nuo rugsėjo rūkyti produktai Europos Sąjungoje bus priskiriami prie pavojingų sveikatai. Tikėtina, kad dėl to bankrutuos ne viena kulinarinio paveldo produkciją gaminanti įmonė.

Rūkyti galės toliau

Europos Komisijos atstovai ir teisininkai suskubo paneigti žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją.

„Nekalbama apie natūralų rūkymą naudojant dūmus. Griežčiau reglamentuojamas cheminis rūkymas, kai naudojamas tam tikras skystis skoniui suteikti. Vėlgi, norima tai ne uždrausti, o paženklinti. Vartotojas turi žinoti, kad perka taip išrūkytą produktą“, – 15min.lt sakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas.

Jis pridūrė, jog nustatomos naujos maksimaliai leistinų kanserogenų ribos, taip rūpinantis žmonių sveikata ir siekiant įmones skatinti gamyboje naudoti gerąją praktiką.

Riboja chemikalų naudojimą

Teisininkas, europarlamentarės Radvilės Morkūnaitės–Mikulienės padėjėjas Jonas Urbanavičius 15min.lt nurodė, kad Lietuvos gyventojai gali būti ramūs – niekas į rūkytus lašinius ar kumpius nesikėsina.

„Prieš dešimt metų šiuo klausimu buvo priimtas bendro pobūdžio teisės aktas, kuriame numatyta, kad maisto produktų rūkymui turi būti naudojama chemiškai neapdorota mediena ir tokios natūralios medžiagos, kaip vaistažolės, prieskoninės žolės, kadagio šakelės, spygliai, kankorėžiai. Vėliau Komisija, pasitarusi su Europos Maisto saugos tarnyba, patvirtino ir leidžiamų naudoti cheminių medžiagų sąrašą, kurios žmogaus sveikatai yra nekenksmingos. Gruodžio mėnesį kaip tik šis sąrašas ir buvo patvirtintas. Būtent apie tai ir kalbama Lietuvos žiniasklaidoje“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, Lietuvos žiniasklaidoje pasirodę straipsniai remiasi rėksmingomis Lenkijos laikraščių antraštėmis, o pirminius teisės aktus kartais rasti būna gana sudėtinga.

 „Paprasčiau sakant – uždraudžiama naudoti visokias chemines medžiagas, imituojančias dūmo kvapą. Man atrodo, kad šaršalą sukėlė būtent tokias medžiagas naudojančios įmonės, nebegalėsiančios pilti srutų į mėsos produktus. O tradiciškai dūmuose rūkyti produktus ir toliau bus galima“, – teigė J. Urbanavičius.

Šaltinis www.15min.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...