captcha

Jūsų klausimas priimtas

Jungtinė Karalystė: vietiniams mėsininkams arklienos skandalas išėjo į naudą

Europos Sąjungos žemės ūkio ministrai ragina griežtinti reikalavimus šaldyto maisto produktams – skandalas dėl arklienos vietoje jautienos šaldytuose mėsainiuose ir kituose gaminiuose plečiasi. Didžiosios Britanijos policija surengė reidus mėsos perdirbimo įmonėse, ieškodama, iš kur vietoje jautienos į mėsainius ir kitus gaminius galėjo patekti arkliena.
BFL nuotr.
BFL nuotr.

Europos Sąjungos žemės ūkio ministrai ragina griežtinti reikalavimus šaldyto maisto produktams – skandalas dėl arklienos vietoje jautienos šaldytuose mėsainiuose ir kituose gaminiuose plečiasi. Didžiosios Britanijos policija surengė reidus mėsos perdirbimo įmonėse, ieškodama, iš kur vietoje jautienos į mėsainius ir kitus gaminius galėjo patekti arkliena.

Tuo metu vietiniams mėsininkams skandalas į naudą – žmonės jais labiau pasitiki ir mieliau perka mėsą, dešreles pas tuos, kuriuos seniai pažįsta, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Policijos ir maisto standartų agentūros pareigūnai neveltui surengė reidą į skerdyklą Šiaurės Anglijoje ir mėsos gaminių įmonę Velse. Po reidų abi įmonės buvo uždarytos, o visa jose laikyta mėsa – areštuota.

„Nustatėme, kad iš skerdyklos Jorkšyre į maisto įmonę Velse vietoje jautienos buvo vežama arkliena. Tai nepriimtina, konfiskavome visą produkciją“, – sakė Maisto standartų agentūros operacijų vadovas Andrew Rose`as.

Vartotojai įžūliai klaidinami, piktinasi maisto standartų agentūra, ir apie tai praneša vis daugiau šalių. Šveicarijos ir Vokietijos prekybos centrai šaldytoje lazanijoje rado arklienos. Skandalo centre atsidūrė Švedijos ir Prancūzijos šaldytų produktų bendrovės.

Jų šaldyti mėsos gaminiai pašalinti iš prekybos centrų Airijoje, kur prasidėjo skandalas, persimetęs į Britų salas, taip pat Prancūzijoje, Švedijoje, Nyderlanduose. Sąrašas šalių vis ilgėja. O arklienos pėdsakai veda į Rumunijos skerdyklas, bet įtarimai dar tiriami, šalies pareigūnai juos neigia.

Tačiau skandalas į naudą vadinamiesiems nepriklausomiems mėsininkams, kurie palaiko tiesioginius ryšius su ūkininkais, skerdyklomis, tuomet mėsos kelyje iki vartotojo mažiau tarpininkų. Pirkėjai, kurie anksčiau pirkdavo produktus šaldyto maisto skyriuje, dabar dažniau užsuka pas vietinį mėsininką.

„Dabar ateina daugiau pirkėjų, ypač maltos mėsos. Ją malame kasdien, o ne parduodame paruoštą iš anksto: jautieną, kiaulieną, ėrieną – ko tik jie pageidauja“, – sako mėsinės savininkas Tony Swatlandas.

Nauja apklausa Britanijoje parodė, kad pusė pirkėjų nuo šiol vengia šaldyto maisto skyrių, o Europos Sąjungos šalių žemės ūkio ministrai susirinko pasitarti, kaip užkirsti kelią tokiam sukčiavimui. Tolesni veiksmai bus derinami neeiliniame Europos Sąjungos maisto grandinės komiteto posėdyje.  

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Ekonomika

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...